top of page
Zoeken
  • Dave

Online verkoop bloemen stijgt, terwijl omzet fysieke winkels stagneert

De bloemenverkoop in Nederland blijft in de komende twee jaar stabiel, maar het aandeel online verkopen zal volgens ABN AMRO wel groeien. Uit onderzoek dat in opdracht van ABN AMRO, Chrysal en E-Flora door Q&A is verricht, blijkt dat consumenten dit jaar van plan zijn vaker hun bloemen online te kopen.

· Aandeel online gegroeid van 4,3 procent in 2016 naar 5 procent in 2019

· Omzet fysieke bloemen- en plantenwinkels komt vrijwel tot stilstand

· Online verkoop groeit in komende twee jaar naar verwachting met 7 procent


Bloemen blijven populair als cadeau, zeker onder jongeren

In dit segment verwacht ABN AMRO dan ook een groei van 7 procent dit jaar en 7 procent volgend jaar. Hoewel de online omzet nog relatief klein is, is deze sterker gestegen dan de totale omzet. Zo groeide het aandeel online van 4,3 procent in 2016 naar 5 procent in 2019. De online verkoop van bloemen is een cadeaumarkt en bloemen blijven als gift populair. Dat geldt vooral voor de jongere generatie die steeds vaker bloemen online bestelt. Zo vindt 80 procent van de consumenten tussen 18 en 29 jaar het leuk om bloemen cadeau te geven. Een kwart van de groep die vorig jaar bloemen kocht, heeft dit online via een desktop of laptop gedaan en 26 procent met behulp van een smartphone. Niet alleen wordt een boeket bloemen cadeau gegeven, maar ook bloemenabonnementen winnen aan populariteit.

Omzet bloemen- en plantenwinkels stagneert

Tegenover de groei van online bestedingen aan bloemen, stagneert de omzet van bloemen- en plantenwinkels. Hoewel de prijzen zijn gestegen, is de omzet in de afgelopen twee jaar nauwelijks gegroeid. Tegelijkertijd is het aantal winkels dat alleen bloemen en planten verkoopt, gedaald. De totale uitgaven aan bloemen en planten bedragen volgens ABN AMRO naar schatting 1,6 miljard euro. Een deel hiervan komt niet terecht bij bloemenwinkels, omdat consumenten ook bloemen kopen op andere verkooppunten, zoals benzinestations of in supermarkten. Nederlanders geven in een supermarkt gemiddeld minder uit per aankoop (9,30 euro) dan bij een bloemist (14,20 euro). Bloemenwinkels zijn volgens ABN AMRO het belangrijkste afzetkanaal voor de verkoop van bloemen. Circa drie kwart van de consumenten die vorig jaar bloemen heeft gekocht deed in ieder geval één van de aankopen bij een bloemist.

Online zal niet groter worden dan de fysieke winkel

Gemak, service, het ruime assortiment en de mogelijkheid om prijzen te vergelijken, zijn de belangrijkste redenen om bloemen vaker online te bestellen. Toch is de rol van de fysieke winkels volgens ABN AMRO niet uitgespeeld. “Veel consumenten zijn van mening dat de kwaliteit van bloemen en planten hoger is in een bloemenwinkel en dat zij hiervan in een fysieke winkel een beter beeld krijgen dan online. Ook nemen bloemen relatief veel ruimte in beslag en daarom is verzenden relatief duur. Deze optelsom zorgt ervoor dat de fysieke winkel voorlopig nog dominant blijft in de bloemenverkoop”, zegt Nadia Menkveld, Sector Econoom Agrarisch van ABN AMRO. “Tegelijkertijd zet de groei van de online bloemenverkoop door en is het bloemetje als cadeau onverminderd populair.” BEKIJK HET VOLLEDIGE RAPPORT824 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page